carbohydrate, Carboidratos

Näkemykseni hiilihydraattien nauttimisesta – PÄIVITETTY

Hiilarit, hiilarit, hiilarit

Rasvat olivat ennen pahasta, nyt ne ovat taas oikeutetusti palauttaneet arvonsa.

Yhdysvalloissa polarisaatio on yleinen normi, eivätkä hiilaritkaan ole poikkeus. Jotkus

ihmiset väittävät, ettei laadulla ole väliä niin kauan kuin tarkkailet kaloreitasi. Toisin

sanoen Coca-cola-sekoitus, pizzan tähteet ja sokeritäyteiset makeiset ovat ihan okei,

niin kauan kun ne sopivat makroihisi. Toinen ääripää taas näkee hiilarit, joita ei

esiintynyt paleoliittisella aikakaudella suoranaisesti pahoina. Nuo ovat selvästikin todella

vastakkaisia näkemyksiä, tässä oma suhtautumiseni hiilareihin:

 

  1. Sinun on ansaittava hiilarisi. Se miten monta grammaa hiilareita sinulla on varaa nauttia, riippuu lihasmassatasoista, harjoittelumääristä ja – intensiteetistä, rasvaprosentista ja insuliiniherkkyydestä. Toisten ihmisten on tietenkin rajoitettava hiilarimääräänsä kymmeneen lipaisuun kuivatusta luumusta puolen vuoden välein. Toiset taas voivat antautua nauttimaan 1000-1500 grammaa.
  2. Jotkut ihmiset voivat syödä viljoja ongelmitta, ja toisten taas tulisi pysyttäytyä niistä kaukana. Voit selvittää sen korkealaatuisen ruokayliherkkyyspaneelin avulla. Paras ja ainut kokeilemisen arvoinen tällainen on Cyrex labs:in tarjoama.
  3. Hiilarit voivat olla joko ystäväsi tai vihollisesi. Hiilareita tulisi syödä sen perusteella, minkälaisia donursvaikutuksia haet hormonaalisesti ja aivojen välittäjäaineille. Sirkadiaaniset syklit tulisi myös ottaa huomioon. Monille ihmisille nukahtaminen on esimerkiksi lähes mahdotonta hiilarirajoitteisen ruokavalion aiheuttamien alhaisten serotoniinitasojen takia.
  4. Se on totta, että jotkut ihmiset voivat hoikistua donitseilla ja kaakaolla. Heidän ihopoimunsa ovat ohutta kuin sellofaanipaperi. Siitä huolimatta, heidän verikoetuloksensa kertovat toista tarinaa. Esimerkiksi hiljaisten tulehdustilojen tasot ovat ällistyttäviä. Siinä vaiheessa kun vauriot muuttuvat oireellisiksi, on jo liian myöhäistä.
  5. Lihasmassan lisääminen suurissa määrin ei ole aina mahdollista tiukalla Paleoruokavaliolla. Esimerkiksi riisin oligodekstriinit eivät varmastikaan ole paleota. Siitä huolimatta ne ovat toimineet tärkeänä apuna valmennettavieni urheilijoiden kehityksessä. Kuten tiedossa on, pyöräilijät, soutajat, pikaluistelijat ja kehonrakentajat käyttävät niitä suurissa määrin glykogeenivarastojensa nopeaan palauttamiseen.
  6. Useimmilla glykogeenin täydentymiseen liittyvillä tutkimuksilla ei ole käytännöllistä arvoa, koska harjoitusmenetelmät ovat niin nyhveröitä, että vain todella pienet määrät hiilareita riittää energiavarastojen täydentämiseen. Esimerkiksi jalan ojennukset 5 x 12 toiston sarjoilla 50 prosentin tehoilla eivät varsinaisesti ole laadukas treeni. Sen sijaan, että tekisi neljä liikettä: takakyykky, maastaveto käsipainoilla, jalkaprässi ja askelkyykky, kutakin 5 toistoa 6-12 toiston maksimista.
  7. Huonolaatuiset hiilarit kuluttavat ravintoainevarojasi. Sinkki, mangaani, magnesium ja tiamiini ovat muunmuassa sellaisia, jotka osaltaan kärsivät huonolaatuisista hiilihydraattien lähteistä, kuten esimerkiksi donitseista.
  8. Prosessoitujen sokereiden suurien määrien syömisen on todettu tyrehdyttävän androgeenien tuotantoa, joka luonnollisestikin heikentää palautumiskykyäsi. Toisin sanoen väärin ajoitetut prosessoidut hiilihydraatit toimivat steriloivana tekijänä.

Nauti ansaitsemistasi hiilareista!

Coach Charles R. Poliquin